Tuesday, December 11, 2018

Älä vanhuutta pelkää!



Heti kärkeen varoitus lukijalle: Nyt seuraa markkinointia ja kissan hännän nostoa.

Esittelen vastikään julkaistua pientä kirjoituskokoelmaa ”Älä vanhuutta pelkää”.  Se kertoo ikääntymisestä monelta kantilta ja usean kirjoittajan silmin. 

Kolumneissa pohditaan, mitä kaikkea tulee vastaan, kun askel lyhenee ja pää harmaantuu. Mihin pitäisi osata varautua? Miten olisi mahdollista pysyä oman elämänsä ohjaksissa? Mihin asioihin ylipäänsä pystyy vaikuttamaan? Mistä kaikesta omannäköinen elämä lopulta syntyy? 

Entä oikein vanhana-vanhana ja mahdollisesti kotihoidon asiakkaana, millaisia ovat päiväni silloin? Entä jos sairastun muistisairauteen, miten jatkan hyvää arkea ja juhlaa? Kolumneissa ääneen pääsevät myös omaishoitajat. Esimerkiksi vanhan äidin työssäkäyvä tytär kertoo arjestaan.  

Tavoitteena on valottaa ikääntymiseen liittyviä mahdollisuuksia, romuttaa ikääntymiseen liittyviä tabuja ja surkeuskuvia. Halutaan kääntää ikäkatsetta ja -asenteita piirun verran valoisampaan suuntaan. Ikääntyminen on moninaista, ja meitä on moneksi. Ikääntyvät ovat eri-ikäisiä (!) ja erikuntoisia. He haluavat/me haluamme vanhana osittain samoja, mutta aivan eri asioita kuin edelliset sukupolvet. Haluamme vaikuttaa ja osallistua elämän menoon.

Kirjoitusten toivotaan antavan näkyä ja uskoa tulevaisuuteen kaikille meille ikääntyville, omaistaan hoivaaville, vapaaehtoisina toimiville, vanhustyössä ahkeroiville ja tulevaisuuden suuntia puntaroiville päättäjille. 

Kolumnit ovat osa Siun soten AVOT-hankkeen (Arvokasta Vanhenemista Omatoimisuutta Tukemalla) viestintää. Kirjoittajat ovat pohjoiskarjalaisia, Siun soten työntekijöitä ja yhteistyökumppaneita, jotka halusivat kertoa ikääntymisestä ja vanhuspalvelujen uudistamisesta muillekin kuin hankemaailmaan ja -kieleen vihkiytyneille. 

Alun perin kolumnit julkaistiin sanomalehti Karjalaisessa. 

Julkaisu: Arja Jämsén (toim.): Älä vanhuutta pelkää – AVOT-kolumneja. Siun soten julkaisuja 1/2018. 

Verkkojulkaisu:

Siun soten AVOT-hanke on osa hallituksen I&O-kärkihanketta, Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja kaikenikäisten omais- ja perhehoitoa. 


No comments:

Post a Comment