Thursday, January 3, 2019

Kohti arvokasta vanhuutta

Takana viisi kuukautta vanhuuseläkkeellä elettyä elämää. Eläkeläisyys ja ikääntyminen mietityttävät kovasti ja seuraankin silmä kovana, mitä sillä rintamalla valtakunnallisesti tapahtuu.

Olen vuosien varrella osallistunut moniin kehittämishankkeisiin, joiden tarkoituksena on ollut uudistaa vanhuspalveluita ja miettiä keinoja ikäihmisten omatoimisuuden vahvistamiseksi ja toimintakyvyn tukemiseksi. Nykyisen hallituksen ns. kärkihankkeet ovat olleet tässä parin viime vuoden ajan etunenässä.

Eläkeläisenä nämä niin sanotut ikäkehittämishankkeet kiinnostavat entistä enemmän, koska nyt olen niissä enemmän tai vähemmän ”kohteena”. Kuulostelen, miten minun omatoimisuuttani yritetään aktivoida tai miten toimintakykyyni vaikuttaa.

Nykyisessä kehittämissuuntauksessa minua ilahduttaa ja luottamusta tulevaisuuteen herättää se, että viime aikoina on vahvistunut näkemys ikäihmisistä yksilöllisinä ja itsenäisinä ihmisinä. Ymmärretään yhä paremmin se, että meitä on niin moneksi, ja tarpeemme ja toiveemme ovat niin erilaisia, ettei meitä voi samaan sankoon tai formaattiin istuttaa.

Ja elämän ykkösasioita on eläkeläiselläkin se, että elämän pitää olla merkityksellistä. Kaikilla ei ehkä ole sanoja kertoa siitä, mutta sellainen tunne on varmasti jokaisella sisimmässään. On tärkeää saada elää (tai ainakin tavoitella) omannäköistä elämää, olla tärkeä jossakin ja jollekin, tulla arvostetuksi omana itsenään.

Moni ikätovereistani kertoo pelkäävänsä vanhuutta. Sama ajatus tulee itsellekin välillä mieleen. Omien vanhempieni elämän viime vaiheissa yksilöllisyys, elämän merkityksellisyys ja omannäköisyys loistivat poissaolollaan. Koen yhä viiltävää syyllisyyttä, etten silloin osannut enkä jaksanut enempää.

Optimistisena pessimistinä luotan siihen, että maailma kehittyy, kun otetaan kaikki – myös ikäihmiset - mukaan tekemään siitä entistä parempaa. Yhdessä meissä on viisautta ja voimaa.

Kirjoittaja: Arja Jämsén

Lue lisää: Jämsén (toim.): Arvokasta vanhuutta, turvallista arkea. AVOT-hanke Pohjois-Karjalassa (2016–2018). STM. Raportteja ja muistioita 48/2018
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-4018-5 

AVOT-hanke, Siun sote, oli yksi Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa (I&O)-kärkihankkeen kokeiluista. I&O-hanke on yksi Sipilän hallituksen kärkihankkeista (2016–2018).



No comments:

Post a Comment