Wednesday, March 25, 2020

Seniori vapaaehtoisena

Luulet tietäväsi, mitä matka voi tarjota, mutta itse asiassa juuri sitä et tiedä.
Karen Blixen kirjeessä Afrikasta 18.1.1919

En todellakaan tiennyt, kun lähdin unelmaani toteuttamaan Tansaniaan.

Tansanissa tyttöjen koulunkäynti on katkonaista naiseuteen liittyvien parusasioiden vuoksi, sillä tytöt ovat poissa koulusta kuukautisten vuoksi. He eivät kehtaa mennä kouluun,  kun heillä ei ole varaa hankkia kunnollisia terveyssiteitä eikä peseytymään pääse. Ystäväni Angela Ifunyan projektin tavoitteena oli tukea tyttöjen koulunkäyntiä hankkimalla heille kestokäyttöisiä terveyssiteita.Hän oraganisoi meille vapaaehtoistyön, jossa yhdistyivät tyttöjen koulunkäynnin tukeminen ja opettaminen.

Talkoilla ommellut kestositeet viemisinä lähdettiin matkaan. Olimme valmistelleet opetusjuttuja liittyen henkilökohtaiseen hygieniaan, tyttönä olemiseen ja itsetuntoon. Ajatuksissa näimme itsemme opettajina  korkeintaan 40 tytön luokassa.

Matkan aloitti vierailu Dar es Salaamissa Angelan kodissa parin päivän safari Mikumin kansallispuistossa. Sen jälkeen alkoi kahden viikon pesti opettajana.

Paikka oli Bukoban kaupunki pohjoisessa Viktoria-järven rannalla. Ensimmäisenä päivänä käytiin tutustumassa ja sopimassa käytännän asioista Kigaraman, Kabugaron ja Katoman kouluilla. Angela oli mukanamme, sillä nämä Katomaa lukuunoattamatta olivat hänen projektikoulujaan.Hyvät yhteydet oli jo luotu, joten vastaanotto oli ystävällinen ja avoin.

Koulut, joissa kävimme, olivat aivan oma lukunsa. Koulurakennukset olivat tiilistä tehtyjä isoja rakennuksia, joissa oli ikkuna-aukot ja peltikatot. Opettajan pöydän takana on huoneen levyinen liitutaulu. Opiskelijoilla on pienet pöydät ja irtotuolit, jotka sujuvasti kulkevat opiskelijoiden pään päällä luokkaa muutettaessa.Oppikirjoja saattoi olla kolme koko luokalle. Samoin opiskelijat tulivat kouluun pitkistä matkoista, jopa kymmenen kilometrin päästä.



Todellinen yllätys oli, kun luokassa odotti yli sata tyttöä, joilla  kaikilla lyhyet hiukset ja samanlaiset koulupuvut. Olimme valmistelleet opetusta periaatteella, että tytöt työskentelevät pienissä ryhmissä ja sitten jaetaan yhdessä keskustellen. Eihän se tietenkään toiminut. Piti ottaa käyttöön suunnitelma B ja muitakin suunnitelmia. Täytyy todeta, että liitutaulu ja liidut ovat edelleen hyvä opetusväline.

Matkan aikana olimme jo oppineet afrikkalaista rennompaa asenetta, että kaikesta selviää. Otimme käyttöön pienet laput ja niihin saimme kirjattua koko ison luokan kokemukset tiivistetysti. Se, miten opetus oli toteutettu, ei ollut tärkeintä. Tärkeintä oli, että me kaikki tytöt ja naiset maailman laidoilta kohdattiin. Todettiin, että tyttöyteen ja naiseuteen liittyvät tunteet ja kokemukset ovat hyvin samanlaisia riippumatta kulttuurista. Tansania - Suomi team-teaching toimi kuin unelma.



Matkan aikana meille tarjoutui tilaisuus vierailla Bukoban evankelis-luterilaisen kirkon yllä pitämässä lasten keskuksessa, orpokodissa, vammaisten kuntouskeskuksessa ja koulussa. Kirkoilla (maassa toimii monia kirkkoja)  on merkittävä rooli sosiaalipalvelujen tuottajana. Jokaisessa kohteessa oli lämmin ja välitön vastaanotto. Kaikkiin näihin kohteisiin otetaan mielellään vapaaehtoistyövoimaa. Lämpimille käsille ja sylille olisi tilaa.



Matka antoi paljon enemmän kuin osasimme odottaa. Se oli myös matka omaan itseemme. Kaukaa näkee joitakin asioita toisin kuin läheltä. Tällä blogilla haluan rohkaista kaikkia, jotka haaveilevat vapaaehtoistyöstä, seuraamaan tähteään. Mahdollisuuksia on maailma täynnä. Pitää vaan nähdä vaivaa hakea tietoa, kysellä ja kuunnella muita. Se oma juttu loksahtaa kohdelle, kun sen aika on.

Luterilaisella kirkolla, mikäli se sopii maailmankuvaan, on pitkä perinteet vapaaehtoistyöstä eri puolilla maailmaa. Kirkko järjestää myös asumisen ja vapaaehtoiset voivat itse määritellä vapaaehtoistyön keston

Mikään ei ole mitään sen jälkeen, kun Afrikka on nähty. Mutta ei ollut maailmakaan entinen, johon palasimme aikaistettuna koronan takia. 
Jos olet kiinnostunut lukemaan enemmän näkemästämme ja kokemastamme: 
https://tansaniantaivaanalla.blogspot.com/



Kirjoittaja: Tuija Nummela
Kuvat: Tuija Nummela ja Niina Nurkka

No comments:

Post a Comment