Tuesday, January 19, 2021

Pitkää ikää ja onnellisuutta japanilaisittain

 

Kirjoitin (5.3.2019) blogin ” Elämälle kiitos, mutta ei liian pitkälle”. Siinä pohdin ”liian pitkän” elämän merkityksellisyyttä tietysti länsimaisin silmälasein. Kirjaan ”Ikigai, pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain” suhtauduin aluksi varauksella, mutta kirjassa olikin paljon ajateltavaa nimenomaan ikäihmisten elämän tarkoituksen näkökulmasta. Kirjan tekijät olivat oleskelleet Japanissa kylissä, joissa asui tavallista enemmän iäkkäitä eli lähes 100-vuotiaita. He tutkivat pitkän iän ja onnellisuuden lähteitä.

Ikigai on japanilainen käsite, jonka voi kääntää tekemisen iloksi. Sitä voi kutsua myös elämän tarkoitukseksi. Ikigailla tuntuu olevan yksi selitys japanilaisten pitkäikäisyydelle. Lähtökohtana on toimeliaisuuden säilyttäminen elämän loppuun saakka.

Kirjassa oli monia konkreettia asioita mielekkyyden lisäämiseksi omaan elämään. Kokoan tähän kirjasta  muutamia teemoja.

Älä jää omasta elämästäsi ”eläkkeelle”, vaan pidä itsesi toimeliaana. Länsimaissa eläkeiän ja työn raja on erilainen kuin Japanissa. Meilläkin tuetaan eläkeläisiä työntekoon, mutta Japanissa työn käsite on paljon laajempi kuin meillä. Siellä tämä tarkoittaa, että jos luovut rakastamistasi asioista, niin menetät elämän tarkoituksen. Joillekin meistä työ on voinut olla sellainen. Jokaisen tulisi löytää itselleen oma intohimon kohde tai tehdä jotakin arvokasta kuten olla hyödyksi muille.

Ota rauhallisesti, kiire heikentää elämänlaatua. Kun kiire unohtuu, aika ja elämä saavat uuden ulottuvuuden. Kiire ja ”eläkeläisen kiireet” ovat suhteellinen käsite. Sanoisin, että levon ja lähtemisen tulee olla tasapainossa.

Älä syö itseäsi täyteen. Jos haluat pysyä pitkään terveenä, niin syöminen täytyy lopettaa, ennen kuin vatsa on täysi eli että syö vain 70 %. Kiinnitä myös huomio annosten kokoon. Tässä riittää itselleni opeteltavaa.

Vietä aikaa ystävien kanssa. Ystävät ovat ihmelääke. Hyvä keskustelu keventää mieltä ja tarinoiden kertominen ja kuunteleminen huojentaa oloa. Ystäviltä voi pyytää apua ja neuvoja, heidän kanssaan voi unelmoida ja elää. Ystävät ovat nousseet tänä vuonna arvoon arvaamattomaan.

Hymyile. Ystävällisellä eleellä saa ystäviä ja itsekin rentoutuu. Hymyn ja ystävällisten eleiden tärkeyden huomaa erityisesti nyt, kun olemme maskien takana.

Elä hetkessä ja ole kiitollinen. Älä murehdi menneistä, äläkä pelkää tulevaisuutta. On vain tämä päivä, käytä se parhaalla mahdollisella tavalla. Omista päivästäsi pieni hetki kiitollisuudelle, onnellisuutesi kasvaa. Kun oma kiitollisuus kasvaa, niin jaettavaa riittää muillekin.

Mene luontoon. Luonnossa voi ladata akkuja. Suomalaisille luonto on tärkeä elementti. Onkin pohdittava, miten luontosuhdetta pidetään yllä toimintakyvyn heikentyessä.

Hoida itsesi kuntoon seuraaviin syntymäpäiviisi mennessä. Päivittäinen kevyt liikunta pitää kehon ja mielen virkeänä. Vierivä kivi ei sammaloidu. Uuden vuoden kestolupaus yleensä on, että tulevana vuonna pidän paremmin huolta itsestäni. Tämä on hyvä ja konkreettinen tavoite. Onneksi oma syntymäpäiväni on vasta myöhään syksyllä. Saan ”ostettua” lisäaikaa lupaukselle.

Kirjoittaja: Tuija Nummela

Kuva: Tuija Nummela, Carcìa & Miralles IKIGAI, Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain.  2017.

Kuva: Tuija Nummela, Luontoa ja mielenrauhaa




1 comment:

  1. TvT - Titanium Money Clip - Online Game - Titanium Arts
    This buy metal online TvT everquest: titanium edition online anodizing titanium game is free to play. The game's achievements are worth 1000 times titanium color your bet, so the player to the left has to pick a different score titanium (iv) oxide to

    ReplyDelete