Tuesday, February 16, 2021

Ikä ei ole häppee

”Onko järkeä rokottaa vanhuksia, hekö ovat Suomen pelastus?” Näin kysyttiin sanomalehden tekstiviestipalstalla (Karjalainen 7.2.2021).

Hyytävän hetken mieleen nousi historian uumenista Endlösung, lopullinen ratkaisu. Niin sanottuja väestörakenteen haasteita ja ongelmia on maailman sivu selätetty julmilla keinoilla. Viestin lähettäjä ei varmasti tätä tarkoittanut. Ehkä hän vain kipuili korona-ahdistuksensa kourissa ja odotti omaa rokotusvuoroaan.  

Korona tuntuu kuitenkin kärjistäneen suomalaisten ikäasenteita. Viime keväänä 150 000 yli 70-vuotiasta eri puolilla Suomea sai puhelun joko kunnan työntekijältä tai vapaaehtoiselta. Vanhuksilta kysyttiin, mitä kuuluu. Jotkut vanhukset kertoivat kohdanneensa ulkoillessaan tai asioilla aggressiivista käytöstä muun muassa lapsiperheiltä. Oli pilkattu, huudeltu ja käsketty kotiin. Suurin osa kertoi kuitenkin onneksi pärjäävänsä hyvin, vaikka koronarajoitukset ahdistivat.

Monet vanhukset kuvasivat kevään korona-aikaa tukalaksi. He yrittivät seurata tarkkaan virallisia ohjeistuksia ja toimia oikein. Arki muuttui, kauppa-asioita ja muita elämän perustoimia piti järjestellä uusiksi. Harrastusryhmät päättyivät eikä tuttujen kesken enää tavattu. Monen vanhuksen lähipiiri oli vielä lisäksi tomerana neuvomassa ja ohjeistamassa elämää ja käyttäytymistä. Vanhuksesta saattoi tuntua, että on koko ajan tiellä ja tukkona. Sanalla sanoen ongelma.

Tuntuu, että korona-aika teki näkymättömät näkyviksi, niin vanhukset kuin asenteet ja arvomaailmankin. Rokotusjärjestystä pohditaan lääketieteellisin perustein. Siitä huolimatta keskustelu toi hieman varjotusti esille myös arvokeskustelun. Kysytään, tekstiviestin lähettäjän tavoin, ketkä ovat Suomen tulevaisuuden ja menestyksen näkökulmasta tärkeimpiä väestö- ja ikäryhmiä ja siten etuoikeutettuja rokotusjonon keulapaikoille.  

Kevään kuntavaaleissa pohditaan isoja kysymyksiä ja tehdään kauaskantoisia arvovalintoja. Kannattaa tarkkaan seurata, mitä ja miten väestön ikääntymisestä ja maan niin sanotusta harmaantumisesta puhutaan. Millaiset teemat ovat päällimmäisinä, kun puhutaan vanhuksista? Onko keskustelu huolipuhetta, tilastolukuja ja -taulukoita? Vai löytyykö tulevaisuuteen innostavia näkymiä ja ratkaisuja, joissa vanhoilla ihmisillä on tärkeä ja merkityksellinen paikkansa?

Ollaan vaaleissa aktiivisia, kukin omalla tavallamme. Tällä hetkellä Suomessa on melkein miljoona yli 70-vuotiasta eikä ole yllätys, että lisää tulee. Tulevaisuuden yhteiskunnassa ikä ei ole häppee.

 

Kirjoittaja: Arja Jämsén

Kuva: Pippa Jämsén 

 


     

No comments:

Post a Comment