Thursday, April 14, 2022

Väärien tilausten kahvila

 

Arja Jämsén

Tilaat kahvilassa cafe latten ja saatkin eteesi espresson. Tai pyydät hampurilaisen kaikilla mausteilla ja eteesi tulee kebab ranskalaisilla. Mitä ihmettä?

Tällainen kokemus saattaa tulla vastaan Japanissa, jos olet osunut Väärien tilausten kahvilaan. Ensimmäinen Väärien tilausten kahvila oli tiettävästi Tokiossa. Ensin oli kertaluontoinen pop up -kahvila, sitten idea on suosion myötä levinnyt laajemmallekin.  

Kysymys ei ole tahallaan tai kiusallaan tehtävistä virheistä, tarjoilijoilla vaan muisti temppuilee ja lähimuisti varsinkin. Kaikki kahvilan tarjoilijat sairastavat nimittäin muistisairautta, yleisimmin Alzheimerin tautia.

Väärien tilausten kahvilan toiminta-ajatuksessa on useampikin kirkas oivallus. Ensinnäkin muistisairautta sairastavilla ihmisillä on voimavaroja, jotka jäävät liian usein huomaamatta. Tähän sopii vertaus vesilasista. Kun lasi on puolillaan, ajatteletko, että lasi puolityhjä vai puolitäysi?

Toiseksi myös muistisairauteen sairastuneella on oikeus työhön ja oikeus kokea itsensä tarpeelliseksi yhteiskunnan ja yhteisön jäseneksi. Muistisairaudessa ei ole mitään hävettävää eikä sitä tarvitse salata. Sairaus ei vie ihmisarvoa eikä tarvetta tuntea olevansa yhä tarpeellinen. Kahvilan työntekijänä ihminen kuuluu yhteiseen työporukkaan. Lisäksi työ rytmittää ajankulua ja antaa myös pientä lisätuloa.

Kahvilan asiakkaille, naapurustoon ja yhteisöön ”väärät tilaukset” todennäköisesti levittävät ymmärrystä siitä, että meitä on moneksi, mutta me olemme yhdenvertaisia ja mahdumme kaikki tänne. Avoimuus ja tietoisuus muistisairauksista lisääntyy, ja opimme ymmärtämään toisiamme paremmin.

Ehkä opimme myös kärsivällisyyttä. Me kaikki teemme virheitä, unohdamme, muistamme väärin, sähläämme ja sotkemme. Joskus enemmän, joskus vähemmän. Tätä samaa tapahtuu myös muistisairautta sairastavien ihmisten arjessa.

Kahvilassa sattuu siis usein niin, että tilasit mitä tahansa, saatat saada eteesi mitä tahansa. Kaikki on kuitenkin hyvää. Asiakastyytyväisyysmittausten perusteella vajaa puolet tilauksista meni väärin, mutta 99 prosenttia asiakkaista on tyytyväisiä. Toki varmaan kaikki asiakkaat ovat ennakkoon tienneet, minkälaiseen kahvilaan ovat tulleet. Näkemieni ja lukemieni kuvausten perusteella Väärien tilausten kahvilassa nauretaan paljon – ja yhdessä.

Japanissa ja Suomessa väestö ikääntyy maailmanennätysvauhtia, ja samoin lisääntyvät muistisairaudet. Tällä hetkellä lähes kaikki työikäisenä muistisairauteen sairastuneet siirtyvät eläkkeelle, ja osa kokeekin työn jättämisen helpotuksena.

Osa muistisairauteen sairastuneista haluaisi kuitenkin jatkaa työelämässä, jos se vain olisi mahdollista. Karelia-ammattikorkeakoulu on tarttunut tähän kysymykseen ja selvittää ”Muisti ja työ” -hankkeessa mahdollisuuksia jatkaa työssä ja esimerkiksi työtehtäviä muokkaamalla.

Julkaistu aiemmin sanomalehti Karjalaisessa 15.4.2022.

Teksti: Arja Jämsén

Kuva: Pixabay 

 

 


No comments:

Post a Comment