Monday, October 22, 2018

Eläkeläinen, seniori vai emerita?


Kohta kolme kuukautta on pyörähtänyt siitä, kun lopetin työelämässä. Minulla on yhä vaikeuksia muistaa tätä eläkeläisyyttä. Tilaan esimerkiksi junalipun vielä useimmiten kalliina aikuisen lippuna, kun en muista näpätä tilaukseen eläkeläistä. 

Monenlaisiin ikäpohdintoihin saa muutenkin aihetta tämän tästä. Esimerkiksi erilaiset kyselyt ja palautteet: Ikähaitari loppuu kohtaan 65+ -vuotta. Ajatellaanko, että yli 65-vuotiaat ovat kaikki samanlaisia? Haloo, haloo, siinä laatikossa on ihmisiä 65-vuotiaista yli satavuotiaisiin. On siinä vähän vaihtelua niin elämänkokemuksissa kuin toimintakyvyssä ja terveydessä, elämäntavoissa ja asenteissakin. 

Yksi selitys 65+ -ihmisten niputtamiseen voisi(ko) olla, ettei sen ikäisten mielipiteillä nähdä olevan suurtakaan merkitystä. En niin tahtoisi kuitenkaan uskoa. 

Yhteen mielen päällä olevaan asiaan toivoisin kanssatovereilta palautetta: mikä on mielestänne sopiva nimitys tai ”titteli” meille työelämästä eläkkeelle siirtyneille? Eläkeläinen, vanhuuseläkeläinen? Toimeentulo ja taloudellinen turva tulevat eläkkeestä, siinä mielessä eläkeläinen on ok. Toisaalta se häivyttää kaiken muun taakseen. 

Vai haluaisitko pitää entisen työsi ja ammattisi edelleen mukana, esimerkiksi olla ent. siistijä tai emerita luokanopettaja? Entä jos olet eläkeläinen ja vaikkapa yrittäjä samaan aikaan? Tästä Tuija kirjoitti edellisessä blogissa. 

Muita käytössä olevia nimityksiä on: ikäihminen, seniori, vapaaherra-/tar, vanhus, ikääntynyt ja niin edelleen. 

Voi myös kysyä, onko sillä minkään valtakunnan väliä, mikä titteli on tai miksi kutsutaan. Ihmisiä tässä kaikki ollaan, eri-ikäisiä vain. – Kertokaapa, miten ajattelette. 

Kirjoittaja: Arja Jämsén

No comments:

Post a Comment