Thursday, August 15, 2019

Ystäviä ja huijareita



Tänä syksynä moni vanhempi ja nuorempikin ihminen lukee otsa kurtussa pankin tiedotetta, joka ohjeistaa ”Lataa tunnuslukusovellus mobiililaitteeseesi. Tai hanki tunnuslukulaite. Tunnuslukukortti on toistaiseksi voimassa, mutta tullaan lopettamaan tämän vuoden aikana.” 

Jassoo, elikkäs… Menee sormi suuhun ja tekee mieli kysyä apua. Mutta kehen voit luottaa niin, että avaat hänelle pankkitilisi, tunnuslukusovellukseksi, tietokoneesi ja kaikki salasanasi? 

Miten erottaa ystävät huijareista? Valepoliisit, -hoitajat ja muut huijanderit ovat jatkuvasti uutisissa. Juuri äskettäin parilta vanhukselta vietiin pankkitililtä kymmeniä tuhansia. Todentuntuisia huijausviestejä tulee sähköpostissa ja Facebookissa. Ovikelloa saattaa soittaa poliisin uniformuun pukeutunut valepoliisi. Törkeintä innovatiivisuutta edustavat ne, jotka ottavat huijaustensa kohteeksi lankapuhelimen omistajat. Siitä joukosta löytynee heille otollista saalista.

Mistä ihminen saa apua hankalien pankki- ja raha-asioiden hoitoon? Omaisilta? Kaikilla ei ole omaisia eikä läheisiä. Ystäviltä? Monet heistä samassa tilanteessa, apua vailla. Pankilta? Tuskin. Vanhustyöntekijöiltä tai sosiaalityöntekijöiltä? Liian kiire. Eläkeläisjärjestöiltä? Järjestöt ovat onneksi ottaneet vastuuta digi-valmennuksesta. Silti veikkaan, että moni saattaa jäädä aika tavalla heitteille. Ja siinä piilee hyväksi käytön vaara.

Kun ihminen huomaa tulleensa huijatuksi, hän voi tuntea suurta häpeää ja yrittää viimeiseen asti salata sen muilta. Esille tulleet huijausrikokset ovat vain jäävuoren huippu.

Klassisten huijausten ohella on myös toisenlaisia, monimutkaisia muunnelmia ihmisen hyväksikäytöstä. Yksin asuvan eläkeläisrouvan Tuulikin tarina on yksi niistä. 

Tuulikin (nimi muutettu) naapuri kiinnitti huomiota, että Tuulikki ei entiseen tapaan jäänyt juttusille, vaan kiirehti nopeasti ohi. Kerran naapuri sitten pyysi Tuulikin kahville. Kahden kesken puhellessa juttu alkoi purkautua.

Tuulikki oli pahemman kerran rahavaikeuksissa. Pari vuokraa oli jäänyt jo maksamatta, samoin sähkölasku. Rahaa ei ollut ruokaankaan. Mitä ihmettä oli tapahtunut? Oletko alkanut automaateilla pelaamaan, kysyi naapuri.

Ei mitään sellaista. Minulla on ystävä, sanoi Tuulikki. Juttu meni niin, että suomea kirjoittava tuntematon kaveri oli lähettänyt Tuulikille Facebook-viestin ja kaveripyynnön. Tuulikki oli innokkaana somettajana hyväksynyt pyynnön. Yhteydenpito oli sitten jatkunut tiiviinä. Tuulikki kertoi, että kaveri lähetti hänelle joka ilta ihania viestejä ja toivotti hyvää yötä.

Lisäksi hän pyysi Tuulikilta apua rahavaikeuksiinsa. Tuulikki oli lähettänyt pieniä summia postitse ja kerran hän vei kirjekuoressa 1 000 euroa naapurikaupunkiin sovitulle tapaamispaikalle. Kuoren nouti joku toinen, en tiedä, kuka se oli, Tuulikki ihmetteli. Sitten olivatkin eläkeläisen kaikki säästöt menneet.

Tomera naapuri varasi Tuulikille ajan sosiaalitoimistoon, ja Tuulikki sai avustusta niin, ettei asunto mene alta eivätkä sähköt katkea. Sosiaalityöntekijä auttoi Tuulikkia myös tekemään rikosilmoituksen. Se oli kuitenkin Tuulikille vaikea pala. Toivon, ettei hän jää koskaan kiinni, Tuulikki huokaisi. Hän oli niin ihana. Nyt ei kukaan toivota minulle hyvää yötä. 


Kirjoittaja: Arja Jämsén

Kuva: Poliisin ohje: Suojaa rahasi huijareilta


2 comments:

  1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta, Arja! Huomatuksi tulemisen vajaus on toisinaan niin suuri, että se vaimentaa hiljaiset hälytyskellot. Yksinäisellä ihmisellä ei välttämättä ole läheistä keneltä tarvittaessa neuvoa kysyisi.

    Hyvä, että huijauksista ja huijatuksi tulemisista puhutaan, se auttaa kysymään apua häpeästä huolimatta. Tiedotuksen lisääminen ja digitaitojen kehittäminen auttavat taistossa huijauksia vastaan.

    Vinkkinä näiden digitaitojen kasvattamiseen on etsiä seniorsurf.fi-sivuston opastuspaikkakartalta omalta lähialueeltaan maksutonta digiopastusta. Tänä syksynä myös Työväen- ja Kansalaisopistot tarjoavat maksutonta opastusta digitaitojen kehittämiseen. (Teija / SeniorSurf-toiminta)

    ReplyDelete
  2. Hyvä tieto. Kiitos SeniorSurf!

    ReplyDelete