Thursday, January 30, 2020

Ikäihminen, tule porukkaan, älä jää yksin


Ikäihmisen päivät saattavat olla pitkiä ja viikot kolista tyhjyyttään. Olohuoneen seinille yksinpuhelusta ei kummoista keskustelua synny. 

Aamupäivisin näkee ikäihmisiä istuskelevan ostoskeskuksen aulassa. Osa istuu itsekseen ja katselee ohikulkevaa väkeä, osa juttelee keskenään. Illansuussa samassa tilassa parveilee nuorisoa. Kaikilla on sama tarve, halu kohdata lajitovereita ja ihmetellä maailman menoa. Ostoskeskusten aulat ovat nykypäivän kyläkaupan rappusia, joilla on kiva ”taratella”, niin kuin karjalainen ystäväni kuvailee.

Mutta tiesitkö, että yksinäisyyttä ja päivien tyhjyyttä torjumaan on olemassa ihan erityisiä kohtaamispaikkoja? Järjestötietopalvelu Jellin luettelossa on neljäkymmentäneljä (44) kohtaamispaikkaa yksin Joensuussa. Todellisuudessa paikkoja on varmaan vieläkin enemmän. 

Kohtaamispaikat ovat avoimia ja niitä kuvataan matalan kynnyksen paikoiksi. Sillä tarkoitetaan, että paikkaan on helppo tulla. Ei tarvitse ilmoittautua, ei kertoa nimeään, jollei halua, ei ole pääsymaksua eikä ostopakkoa. Pieneen hintaan tai vapaaehtoisella maksulla monessa kohtaamispaikassa on tarjolla kahvia, puuroa tai soppaa. 

Kohtaamispaikkoja on muun muassa seniori- ja seurakuntataloissa, vanhusten palvelukeskuksissa, kerrostalojen kerhohuoneissa, nuoriso-, lähiö- ja kylätaloissa. Niitä ylläpitävät järjestöt ja kunnat.
Osa paikoista on kaikille avoimia, osa kohdistaa toimintaansa erityisesti jollekin ryhmälle, esimerkiksi ikäihmisille, nuorille tai lapsiperheille. 

Olen itse löytänyt muutaman korttelin etäisyydeltä ainakin kolme avointa kohtaamispaikkaa, Joensuun Kansalaistalon, Yhteisötalo Sataman ja Torikievarin.  Paikoille on tyypillistä, että olemiselle ja tekemiselle on kevyet raamit. 

Kävijöiden näkemyksiä, toiveita ja ideoita kuullaan. Kävijä saattaa nauttia siitä, että voi olla mukana olematta aktiivinen osallistuja. Voi istua sohvassa ja lukea päivän lehteä. Toisin kuin hiljaisessa kodissa ympärillä on kuitenkin ihmisiä ja elämää. Tai sitten voi häärätä porukassa tai vetää vaikka jumppatuokion.   

Kohtaamispaikat tarjoavat seuraa ja virkistystä karaokesta tietokilpailuihin. Toinen ulottuvuus on matalan kynnyksen neuvonta, ohjaus ja apu. Kohtaamispalkasta voi löytyä vertaistukea tai ammattilaisen ohjausta eteenpäin, oli sitten kyse harrastus- ja kulttuuritilaisuuksista vinkkaus, apu tietoyhteiskunnan digiongelmiin tai palveluviidakossa selviytymiseen.

Huolta herättää se, etteivät monet ikäihmiset tiedä kohtaamispaikoista. Osa arkailee mukaan lähtemistä ja tarvitsisi kaverin käsikynkkää. Osa ei tunne löytävänsä omannäköistään paikkaa. Tässä voisi olla tilausta tiedottamiseen ja kohtaamispaikkojen yhteistyöhön.  

Kohtaamispaikat ovat parasta hyvinvoinnin edistämistä ja varhaista tukea. Ne vahvistavat osallisuutta ja sosiaalista tasa-arvoa. On tärkeää, että kohtaamispaikat ovat avoimia erilaisille ja eri-ikäisille ihmisille.  Merkitykselliset kohtaamiset ovat arjen luksusta. 

Kirjoitus on julkaistu sanomalehti Karjalaisessa 31.1.2020. 

Kirjoittaja: Arja Jämsén
Kuva: Arja Jämsén. Yhteisötalo Satama Joensuussa 


No comments:

Post a Comment