Monday, January 13, 2020

Muistin tähden, elämänmakuisia tarinoita muistista



Alzheimer-diagnoosin saanut 65-vuotias nainen kertoi: ”Ensimmäiset kolme päivää itkin. Sitten päätin, että kyllä elämä sentään jatkuu!" Tämä on yksi tarina Muistin tähden -hankkeen Muistiradiossa.
Tarina on avoin ja rohkea. Omasta tai läheisen muistisairaudesta on pitkään ollut tapana vaieta. Tai sitten nimien ja tapaamisten unohtelusta yritetään vääntää vitsiä, dementia iski, heh, heh.
Muistista ja muistin ongelmista tarvitaan rehellistä ja ihmisläheistä puhetta. On totta, että sairastumiseen liittyy paljon pelkoa, surua ja tuskaa. Samalla on kuitenkin hyvä huomata, että elämä voi diagnoosista huolimatta jatkua pitkään hyvänä. Tieto siitä, että sairastunut läheisineen saa tukea, helpottaa, tuo lohtua ja toivoa. Kyllä tästä voi selviytyä.

Muistisairauksista tarvitsevat lisää tietoa ja ymmärrystä muutkin kuin sairastuneet. Sosiaali- ja terveydenhuollossakin muistisairauden varhainen toteaminen tai kuntoutus voivat ontua ja viivästyä. Tavallinen kansalainen voi kaupungilla, parkkipaikalla, kaupassa ja kahvilassa törmätä hämmentävään tilanteeseen, jossa jää miettimään, onko kyseessä muistisairaus vai mikä. Ja ennen kaikkea, miten minun pitäisi nyt osata toimia. Asiakaspalvelijat ja muun muassa poliisi, vartiointiliikkeiden työntekijät tai vaikkapa papit kohtaavat ihmisiä ”muistin merkeissä” lähes päivittäin. Muistiosaaminen tulisikin ymmärtää tämän päivän kansalaistaitona.

Muistiradion tarinoiden moniääninen puhe on ansiokasta. Lähes 70 haastattelussa ääneen pääsevät sairastuneiden ja läheisten lisäksi monet muistin ja muistamisen tutkijat ja asiantuntijat, muiden muassa juristi, psykologi, neurologi, surututkija ja ravitsemusterapeutti. Muistista ja muistamisesta puhutaan monelta kantilta. Kiinnostavaa on, miten muun muassa teatterin ammattilaiset kertovat pitävänsä muististaan huolta ja miltä tuntuu, kun joskus teatterin lavalla muisti pettää kesken kaiken.

Muistin ongelmissa ei aina ole kyse muistisairaudesta. Taustalla voi olla jokin muu sairaus tai pitkäkestoinen altistuminen kiireelle ja stressille. Ajallemme on tyypillistä tarve reagoida nopeasti, mistä seuraavat yltiöpäinen multitaskaus ja monisählääminen. Tietoa, uutisia, kuvia ja ääniä tulvii monien eri välineiden kautta. Aivot pauhaavat täysillä varhaisesta aamusta myöhäiseen iltaan, ei tule uni eikä rauhoitu polla.

Aivoterveellisen elämäntavan avainasioita ovat terveellinen ravinto, liikunta ja aivojen riittävä rauhoittaminen. Huomasinpa juuri, kännykässä on ”rauhoita elämääsi” -nappula! Nukkuminen on aina hyväksi, ja luonto tekee tunnetusti eetvarttia. Aivoja voi myös treenata ja jumpata, Muistiradiossa vinkataan.

Muistiradio on Pohjois-Karjalan Muisti ry:n Muistin tähden -hankkeen tuotosta toimittajanaan Sarah Laukkanen.Muistiradio löytyy netistä: https://www.pkmuistiry.fi/muistiradio 


Kirjoitus on julkaistu 14.1.2020 sanomalehti Karjalaisessa. 
Kirjoittaja: Arja Jämsén 
Kuva: Arja Jämsén




No comments:

Post a Comment