Monday, June 28, 2021

Ikäihmiset kaipaavat äänestäjälähtöisyyttä

Sain olla näköalapaikalla vaalivirkailijana vaalilautakunnassa seuraamassa kunnallisen demokratian toteutumista. Ei voi kuin ihailla keskusvaalilautakunnan toimintaa, miten jokainen yksityiskohta oli suunniteltu ja valmisteltu.  Tilat, esteettömyys, tarvittava materiaali ja ohjeet kaikki oli ajateltu äänestäjän näkökulmasta. Samoin vaalisalaisuuden säilyminen oli turvattu kaikin tavoin. Poikkeuksellisista oloista johtuen kaikki oli suojattu hyvin ja luotu mahdollisuus myös äänestää autossa. Kaikki oli viilattu viimeisen päälle.

Vaalialue, jossa olin, oli kooltaan suuri ja alueiden rajoja oli jouduttu aikaa myöten muuttamaan. Tämä voi tarkoittaa, että äänestäjän kodin lähin äänestyspaikka ei välttämättä olekaan hänen oma äänestyspaikkansa, vaan matkaa äänestyspaikalle voi kertyä jopa kilometrejä.

Päivän mittaan tuli äänestäjiä, joiden nimeä ei löytynyt listalta. Yleensä syy oli se, että äänestyspaikka olikin toinen. Tuli iäkäs pariskunta, jotka asuivat aivan äänestyspaikan vieressä, mutta kuuluivat toiseen piiriin. Kun selvisi, että he eivät voineet äänestää tässä paikassa, pettymys oli suuri. Liikuntarajoitusten vuoksi heidän oli mahdotonta mennä äänestämään omalle alueelle, jonne oli matkaa toista kilometriä. Heidän kansalaisoikeutensa jäi toteutumatta. Vaalivirkailijana tunsin syvää neuvottomuutta ja sympatiaa äänestäjiä kohtaan. Järjestelmä ei vaan taipunut asiakaslähtöisyyteen.

Joku totesi, että miksi he eivät äänestäneet ennakkoon. Itselle kauppareissun yhteydessä äänestäminen sujui hyvin.  Ymmärrän hyvin iäkkäitä ihmisiä, jotka haluavat äänestää vaalipäivänä. Kansalaisoikeuden täyttäminen on merkittävä ja juhlallinen tapahtuma, jonne mennään hyvin pukeutuneena. Sen jälkeen juodaan vaalikahvit.

Samoin tuli nuoria äänestäjiä ”väärälle ” vaalipaikalle. Joidenkin lähtöolettamus oli, että todistaessaan henkilöllisyyden voisi joustavasti äänestää missä vain. Digiajan ihmisille on varsin loogista ajatella niin. Meitä opetetaan kaiken aikaa ja joka paikassa joustavaan ja digitaaliseen palvelukulttuuriin. Se ei kyllä tässä toimituksessa toteutunut. Heidätkin jouduttiin palauttamaan omille alueilleen. Järjestelmä tosin pelasi hienosti, sillä oman paikan saattoi välittömästi tarkistaa valtakunnallisesta puhelinnumerosta.

Meitä ikääntyviä on jatkossa entistä enemmän ja äänestyspaikalle pääsyyn ei enää riitä esteetön kulku. Eräs näistä ”vääriin paikkoihin” tulijoista totesi, että te olette todella vanhanaikaisia ja järjestelmän vankeja. Tuo oli aivan totta. Kuinka kauan nykyinen äänestysmenettely on mielekäs. Digitaalinen todellisuus voisi hyvinkin tarjota helpompia äänestystapoja ja samalla nostaa äänestysaktiivisuutta.  Demokratian toteutuminen edellyttää myös äänestäjälähtöisyyttä. Kun seuraavan kerran äänestämme oman kuntamme päättäjiä, edellä mainittujen esteiden toivoisi olevan jo historiaa.

Kirjoittaja: Tuija Nummela

Kuvat: juttu julkaistiin Etelä-Saimaan ”Lukijat” palstalla ja sitä myös kommentoitiin toisessa jutussa.




 

 

No comments:

Post a Comment