Sunday, November 18, 2018

Elämää kissan kanssa



Ei, en ole ottanut kissaa sulostuttamaan eläkepäiviäni. Sain kissanhoitohukin, kun omistajansa on matkoilla. Olen kuvannut työhukiani kissavahtina tai kissanhoitajana, mutta kumpikaan ei oikein tarkalleen kerro työn luonteesta ja sisällöstä.

Häntä (siis nimenomaan ”häntä”, ei sitä) ei tarvitse vahtia. Sisäkissa mikä sisäkissa. Eikä ihmeemmin ole ollut hoitamisenkaan tarvetta, jollei ruokkimista ja hiekkalaatikon hoitamista tai siivoamista lasketa. 

Nyt kun olen viettänyt kissanpäiviä, olen samalla seurannut kissan elämää ja miettinyt, mitä ihminen voisi ottaa siitä opikseen tai vähintään mietintään. Muutamia teemoja löysin.

Itsenäistä elämänasennetta? Kissa on itsenäinen olento, joka valikoi seuransa. Ainakin tämä yksilö on hyvin tarkka. Ei kiehnää kenen tahansa jalan juuressa eikä kehrää kelle tahansa, joka sattuu päätä silittämään. Ei myöskään ole muutamalla maitonappikarkilla ostettavissa. 

Oppivaa uteliaisuutta? Kissa huomaa heti, jos tilaan ilmaantuu jotain uutta. Ahah, uusi kassi, mitä täällä on? Porakone, tätä en ole ennen nähnyt, mitä sillä tehdään? Uusi kukka, miltä tämä maistuu?  

Lapsenomaista iltavilliä? Vanhakin kissa jaksaa joskus illalla innostua. Yhtäkkinen elämän riemu valtaa mielen ja tekee mieli vaan juosta ympyrää, leikkiä pallolla tai riehua muuten vaan. Pää tyhjenee päivän huolista ja murheista ja tulee hyvä olo. 

Sosiaalisuutta? Kaikesta itsenäisyydestä (itsepäisyydestä?) huolimatta kissa näyttää tarvitsevan toista, joka voi olla vaikka ihminen. Kissa odottaa kynnysmatolla, kun kuulee askeleita porraskäytävästä. Joko sie tuut? Sylin kaipuun iskiessä ihmisen on oltava lähellä. Väite, että kissa kiintyy vain paikkoihin, ei ihmisiin, on höpönhöpöä. Kissa on sosiaalinen eläin. Kuten ihminenkin, mukaan lukien eläkeläinen. 

Lokaisaa elämänasennetta? Kun kissalla on turvalliset ja hyvät elinolot, häntä ei stressi vaivaa. Oi, sitä olen tällä kissahukillani koettanut opetella. Nukutaan pitkät yöunet ja pötkötellään päivällä. Mihinkäs tässä kiire, valmiissa maailmassa. 

Kirjoittaja: Arja Jämsén
Kuva: Arja Jämsén. Kissa ja hiiri töissä.



No comments:

Post a Comment