Sunday, November 11, 2018

Mihin eläkeläisen eurot riittävät?



Juuri tulleen tiedon mukaan suomalaisten eläkeläisten kokonaiseläke on keskimäärin 1 656 euroa kuukaudessa. Eläkkeissä on suuria kuntakohtaisia eroja. Suurimmat eläkkeet maksetaan kaupungeissa, joista Kauniainen vetää pisimmän korren (3 015 euroa). Pienimmät eläkkeet maksetaan pienissä maatalousvoittoisissa kunnissa, joista peränpitäjänä on nyt Isojoki Pohjanmaalla (1 192 euroa). (Talouslehti 10.11.2018; Eläketurvakeskus 2018.)

Eroja on myös naisten ja miesten eläkkeiden välillä. Naisten keskimääräinen eläke on melkein 400 euroa pienempi kuin miesten eläke. Jos työura on ollut pirstaleinen ja sisältänyt työttömyys- tai työkyvyttömyyskausia, se näkyy eläkkeen määrässä. Jos eläkeläinen saa pelkän takuueläkkeen, se on alle 800 euroa.

Omaa taloutta kehotetaan suunnittelemaan jo ennen eläkkeelle siirtymistä. Onko asuntolainaa vielä jäljellä? Onko muutettava pienempään ja halvempaan asuntoon? Tarvitseeko eläkkeellä autoa vai myydäänkö pois? Onko varaa pitää yllä kesämökkiä – vaikka nyt siellä vasta ehtisi kunnolla olemaan? Säästetäänkö perillisille vai pannaanko kaikki sileäksi ja omaan hyvinvointiin?

Eläkeläisen arki voi olla taiteilua tiukan talouden kanssa, jos on suuret asumismenot ja paljon sairaanhoito- ja lääkekustannuksia. Velkaneuvojat kertovat lukuisista eläkeläisistä, jotka ovat saaneet raha-asiansa pikavippien takia solmuun. Yllättävä hampaan juurihoito tai hajonnut pesukone voi sotkea taloutta pahastikin. Taloyhtiön putkiremontti lienee monen eläkeläisen painajaisuni.

Totta on, ettei eläkkeellä voi kuluttaa niin kuin ennen. Käytettävissä olevaa rahaa on kerta kaikkiaan vähemmän kuin ennen, mutta menot säilyvät aika lailla samansuuruisina. Asua pitää, syödä pitää, tekee mieli myös harrastaa ja matkustella. Ehkä eniten tulojen pieneneminen kolahtaa yksinasuvaan, jolla ei ole kumppania jakamaan kustannuksia. 

Yhä useampi eläkeläinen jatkaa työntekoa vähintään keikkaluonteisesti tai ryhtyy yrittäjäksi, mihin on tietysti muitakin syitä kuin lisätienestien hankkiminen. Osa muuttaa ulkomaille halvemman kustannustason maihin. Osa elää pienilläkin tuloilla taitavasti ja omavaraisesti. 

Ja saahan eläkeläinen teatterilipusta muutaman euron alennuksen ja junalippuunkin pientä huojennusta. On eläkeläisellä vielä yksi merkittävä etu: tulo on säännöllistä eivätkä yyteet ole nurkan takana väijymässä.

Kirjoittaja: Arja Jämsén
Kuva: Eläkeläisen talouskukkaro (Arja Jämsén)



No comments:

Post a Comment