Friday, November 9, 2018

Ruisleivän juuri pakkasessa



Liekö tavallista vai kummallista, mutta nyt eläkeläisenä lapsuuden maut, tuoksut ja tunnelmat juohtuvat mieleen harva se päivä. 

Äitini osasi laittaa ruokaa. Itse en sen takia oppinut mitään, mutta onnekseni mies oli hyvä ruuanlaittaja, samoin anoppi, ja tyttärestä varttui erinomainen kokki ja leipuri. 

Nyt vasta jälkeenpäin oivallan, mitä gurmeeta meillä kotona syötiin 50–60-luvulla. Tuoretta kalaa lähijärvestä kesät talvet, marjoja, jänistä, kania, hirveä, metsä- ja vesilintuja. Mutta silloin lapsena minua vain hävetti, kun meillä roikkui jänis pää alaspäin ja maha auki ulko-oven pielessä naulassa. 

Tai kun kaveri oli kylässä, ja me söimme jänispaistia ja keräsimme lyijyhaulit lautasen reunalle. Veljen lemmikkikanit menivät pataan myös. Ja pikkiriikkiset kalat pujotettiin narulle ja kuivattiin ulkona saunan seinustalla kapakaloiksi ja syötiin talvella kapakalapaistina. Ekologista, taloudellista ja kaikesta huolimatta hyvää.

Olen huomannut, että ruoka yhdistää. Erään ystäväni kanssa muistelemme kilvan lapsuutemme ruokia, röpörieskaa, tirripaistia, leipäressua. Osallistuin taannoin Marttojen ruisleipäkurssille, ja keittiö pullisteli nuoria ja vanhempia naisia. Kurssilla demonstroitiin ruisleivän teon kaikki vaiheet. Yksi ja toinen alkoi muistella äidin tekemää leipää, taikinan sihinää ja hapanta tuoksua lapsuuden keittiössä. Ja nyt on minullakin pakkasessa ruisleivän juuri odottamassa sopivaa nostalgiahetkeä. 

Uusimmat ravitsemustutkimukset kertovat, että samalla kun ylipaino on keski-iän terveysriski, niin ikääntyessä ongelmaksi saattaa tulla vajaaravitsemus. Ruoka ei maistu, ruokaa ei jaksa laittaa, yksin ei ole kiva syödä, muistisairaus sotkee ruoka-ajat. Päivän ateria muuttuu voileiväksi kahvin kanssa. Tämä on iso kysymys, joka ei ratkea ravitsemusneuvonnalla. 

Pitäisikö meilläkin olla enemmän yhteisiä ruokapöytiä kuten on esimerkiksi Britanniassa? Järjestöt kokoavat siellä ihmisiä yhteen syömään ja seurustelemaan. Usein vielä hyvin kohtuuhintaan, sillä taustalla on monenmoista sosiaalista toimintaa. 

Kirjoittaja: Arja Jämsén
Kuvat keskikoulun kotitalousvihkosta 60-luvulta.



 





No comments:

Post a Comment