Tuesday, November 20, 2018

Halmstad rakastaa ikäihmisiä


Vierailin Ruotsissa sisareni luona ja teimme lähtöä keskustaan. Sisareni ehdotti, että mennään bussilla. Olin ihmeissäni, koska aina tuo kolmen kilometrin matka on taitettu ruotsalaisella Saabilla, kuinkas muuten. Syy moiseen ilmeni, kun kuulin, että Halmstadin kunnassa on vuodesta 2009 lukien ollut käytäntö, että yli 70-vuotiaat voivat käyttää julkisen liikenteen busseja maksutta arkipäivisin klo 9-15 ja lauantaisin ja sunnuntaisin koko päivän.

Bussilipun hinta on normaalisti alle kolme euroa riippuen, miten hyödyntää matkakorttia. Kyse ei olekaan rahasta, vaan aivan muusta. Sisareni ja hänen miehensä kertoivat, että auton käyttö väheni huomattavasti kodin ja keskustan välillä, kun he täyttivät 70 vuotta. Julkisen liikenteen käytöstä on tullut tapa liikkua.

Ikäihmisten määrä kasvaa kaikkialla. Ikäihmiset käytävät paljon autoa, koska se mahdollistaa sujuvan liikkumisen erilaisista toimintakyvyn rajoituksista huolimatta. Kun suuri joukko muuttaa käyttäytymistottumustaan, on kyse sekä talouden että ympäristön kannalta merkittävistä asioista. Panoksena on maksuton bussilippu.

Julkisen liikenteen hyödyntäminen mahdollistaa myös liikunnan lisäämisen. Kolmen kilometrin matka keskustaan taittuu hyväkuntoisilta eläkeläisiltä ketterästi. Kotimatkalla kauppaostosten kanssa on helppo hypätä bussiin. Kaupunkireissuun voi yhdistää myös kuntosalilla käynnin, kielikurssin tai kulttuuririennon. Kodista lähteminen harrastusten ja ihmisten pariin lisää ikäihmisten hyvinvointia monella tavalla. Samaan reissuun voi yhdistää monta asiaa ja liikkuminen sujuu vilauttamalla eläkeläiskorttia bussikuskille. 

Maksuton bussiliikenne ikäihmisille on paikallinen poliittinen päätös. Sama käytäntö ei ole voimassa koko Ruotsissa. Halmstadissa asuvalle sisarelleni se kertoo, että kunnassa arvostetaan ikäihmisiä ja heidän hyvinvointiaan. Ikäihmisten toivotaan olevan aktiivisia julkisen liikenteen käyttäjiä ja palvelujen kuluttajia. Kärlekin kaupunginosan bussiin nousevat tyytyväiset ikäihmiset.

Kirjoittaja: Tuija Nummela

Kuva: Tuija Nummela































No comments:

Post a Comment