Friday, November 23, 2018

Kahvilaketju työllistää vain yli 60-vuotiaita



Starbucks on monikansallinen kahvilaketju, jolla on kahviloita ympäri maailmaa. Muutamia myös Suomessa.

Loppukesästä uutisoitiin, että Starbucks avasi ensimmäinen kahvilansa latinalaisessa Amerikassa, Mexico Cityssä. Ketju laajenee strategiansa mukaisesti, ei siinä sen kummempaa. Varsinainen pihvi uutisessa oli se, että Mexico Cityn Starbucksin kaikki työntekijät ovat yli 60-vuotiaita. Tavallisista kun on, että kahviloiden ja pikaruokapaikkojen työntekijät ovat järjestään nuoria. (Mexico News Daily 30.8.2018; Washington Post 16.9.2018.)

Kahvilaketjun ikäohjelmassa turvataan seniorityöntekijöiden työterveys ja muokataan työoloja, päivittäinen työaika rajataan 6,5 tuntiin ja esimerkiksi hyllyjä madalletaan.

Miksi ihmeessä näin? Starbucks haluaa uutisten mukaan kantaa yhteiskuntavastuunsa, mikä osuu yksiin Meksikon kansallisen ikäohjelman kanssa. Ohjelmaa johtaa Inapam (The National Institute for the Elderly), jonka tavoitteena on vahvistaa ikäihmisten mahdollisuuksia aktiiviseen elämään ja hyvinvointiin. 

Ikäihmisten työllisyyden tukeminen on ykköstavoitteita. Eläkeikäisten ympäri maailman on usein pakko jatkaa työntekoa, jotta voisivat turvata välttämättömän toimeentulon. Näin on myös Meksikossa, jossa vain neljännes eläkeläisistä saa työeläkettä. Eläkeläisiä näkee paljon pienissä aputöissä, siivoamassa tai kauppaamassa lehtiä.

Viime kädessä lasten velvollisuus on huolehtia vanhemmistaan. Tätä nykyä lastenkin toimeentuloa on vaikeutunut, muun muassa työttömyyden takia. 

Työllä on eläkeläisille toimeentulon lisäksi myös muita merkityksiä. Starbucksin seniorityöntekijät kertovat em. lehtiartikkeleiden mukaan olevansa ylpeitä työstään ja työpaikastaan. ”On hienoa oppia uutta!”

Suomessakin puhutaan paljon eläkeläisten työssäkäynnistä. Paljon puhetta, vähän villoja. Keskustelu on myös osin ristiriitaista: työtekijöistä on monilla aloilla huutava pula, senioreilla on paljon osaamista ja kokemusta, jota ei saa hukata, vanhat oppivat/eivät opi uutta, eläkeläiset vievät nuorilta työpaikat. 

Kirjoittaja: Arja Jämsén
Kuva: Pippa Jämsén. Tepoztlán Meksiko


No comments:

Post a Comment